Vegyen Hitlert! Ennyi az ára

Életmód - szerző: HH/MTI

Elárvereznek egy Adolf Hitlernek tulajdonított, 1912-ben készült virágcsendéletet Los Angelesben. A későbbi náci vezér húszas évei közepén festhette az akvarellt, közvetlenül az előtt, hogy rájött, nem tud a festészetből megélni.

 

 

A The Daily Telegraph internetes kiadása szerint a csendéletet csütörtökön bocsátják árverésre, a festmény kikiáltási ára 30 ezer dollár, azaz mintegy 8,2 millió forint. Az akvarellt, amelyen jól olvasható a későbbi kancellár aláírása, a Nate D. Sanders aukciósház adja el – a korábbi tulajdonosról semmit sem tudni.

 

[pullquote]Tudta? Samuel Morgenstern zsidó műkereskedő támogatta Hitlert, több képét is gazdag bécsi zsidóknak adva el. A galériatulajdonos később náci gettóban halt meg.[/pullquote]A feltételezések szerint Hitler 24 vagy 25 éves lehetett, amikor a festmény elkészült. Adolf Hitler 1908-ban, Bécsbe költözésekor kezdett el festészettel foglalkozni, majd 1913-ban Münchenbe költözött, miután nem tudott megélni a művészetéből.

 

Legutóbb 2014-ben adtak el egy Hitler-festményt, a müncheni anyakönyvi hivatalt ábrázoló kép akkor 161 ezer dollárért (mintegy 44 millió forint) talált új gazdára. Ennek a csütörtöki kikiáltási ára 30 ezer dollár, azaz nagyjából 8,2 millió forint.