Kettőről háromra – vasárnap órát állítunk

Életmód - szerző: HH

Az idén március 25-én, vasárnap hajnalban állítjuk előre, 2-ről 3-ra az óráinkat. Magyarországon – az Európai Unió gyakorlatához igazodva – március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.  

 

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

 

Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, azonban számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható.

 

A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik. Az októberi visszaállítás – mivel az év ezen időszakában már korán sötétedik – nem okoz többletfogyasztást.

 

Az évről évre felrebbenő álhírből, miszerint ez lesz az utolsó óraátállítás, természetesen semmi sem igaz idén sem. Számítógépeinkkel nem kell bajlódni, maguktól elvégzik a beállítást, és ha elfelejtenénk, emlékeztetnek is minket.