Csendben adták át a szaporcai látogatóközpontot

Baranya - szerző: HH/MTI

Átadták az Ős-Dráva projekt szaporcai Látogatóközpontját: a beruházó közleménye szerint az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató létesítmény szerdától fogad látogatókat.

 

 

A beruházó Duna-Dráva Nemzeti Park közleményben tudatta: az európai uniós pályázati támogatást élvező, mintegy egymilliárd forintból megvalósult fejlesztéssel a nagyközönség gyarapíthatja a nemzeti parkkal, a Drávával kapcsolatos tudását, megismerkedhet az ormánsági élettel, a tradicionális gazdálkodási formákkal, hagyományokkal.

 

Az Ormánság területfejlesztését szolgáló Ős-Dráva program részét képező látogatóközpont feladata lesz az is, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi, a gazdálkodási és a tájhasználati problémákra – tették hozzá.

 

Kiemelték, hogy a főépületben természeti, kultúrtörténeti kiállítást rendeztek be, az ugyanott kialakított, korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt oktatóterem környezeti nevelési programok, ismeretterjesztő előadások, konferenciák, szakmai találkozók helyszíneként szolgál.

 

Az épület körül kialakított, hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert a kiállításon megszerzett ismeretek további bővítésére kínál lehetőséget, a távolabb felépített majorban pedig a térségre egykor jellemző őshonos magyar háziállatok láthatók – írták.

 

A tájékoztatás szerint a vendégek az Ős-Dráva Látogatóközponthoz tartozó három tanösvényen felfedezhetik a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát és tájékozódhatnak az Ős-Dráva projektről.

 

A DDNP munkatársai a látogatóközpontban természetismereti, környezeti nevelési programokat, a környéken gyalogtúrákat szerveznek, valamint iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozásokat, szakmai kutatásokat, terepgyakorlatokat tartanak az érdeklődőknek – olvasható a közleményben.