Nagy szavak a siklósi uniós napon

Baranya - szerző: HH

Magyarország naponta mintegy 3 milliárd forint európai uniós támogatáshoz jut 2014-2020 között, cél az összeg minél hatékonyabb felhasználása – hangzott el a siklósi várban, a hétvégén tartott uniós fejlesztések nyílt napján.

 

 

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője hangsúlyozta: Magyarország 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 63 ezer fejlesztést valósított meg 8200 milliárd forint támogatásból, és ehhez hasonló forrást kap a tavaly kezdődött hétéves időszakban is.

 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke arra emlékeztetett, hogy 2007-2013 között, a dél-dunántúli operatív programok révén Baranya 136 milliárd, Somogy 77 milliárd, Tolna 42 milliárd forinthoz jutott, így a három megyében összesen több mint 1000 projekt finanszírozására nyílt lehetőség.

 

Példaként hozta fel a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó beruházásokat, a siklósi várrekonstrukciót, a szekszárdi Garay pince felújítását, a kaposvári fürdőfejlesztést. Nagy Csaba a siklósi várral kapcsolatban elmondta: a Dél-Dunántúl legnépszerűbb erődítményének rekonstrukciójára nyolc év alatt 2 milliárd forintot költöttek. A norvég alapból és európai uniós forrásokból elnyert pénzből látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, kibővítették a kiállítótereket. A felújítás harmadik ütemében a vár északi, nyugati homlokzatát és északi teraszát építették újjá, részben megerősítették az épület falát, kialakítottak egy lovagtermet, valamint egy kávézót is.

 

A közgyűlési elnök a jövőbeni feladatokról szólva elmondta: a Baranya Megyei Önkormányzat 38 milliárd forint értékben tervez fejlesztéseket helyi települések bevonásával. A politikus reményét fejezte ki, hogy ezek is legalább olyan eredményesek lesznek, mint a megyei önkormányzat korábbi beruházásai. Ezek között említette az orfűi aquaparkot és a bikali élménybirtokot.