Környezetbarát takarítás

Helyi - szerző: KT

A mai háziasszonyok a reklámok hatása alatt a tisztaság fogalmát a drága vegyszerekkel társítják, és előszeretettel emelik le a polcról a különböző tartalmú dobozokat, rendszerint többet is a kelleténél. Pedig ezek – bármennyire is igyekszenek a gyártók környezetbarát termékeket előállítani – mindegyikében vannak olyan alkotóelemek, vegyületek, amelyek károsak a környezetre. Nem árt tehát ismerünk néhány régi, jól bevált módszert és természetes „tisztítószert”, melyek legalább olykori alkalmazásával óvhatjuk környezetünket.

A citrom friss illata napokig belengi a szobát. Ehhez nem is kell mást csinálnia, mint megmosni egy-két darab citromot, egy tálba, esetleg egy dekoratív pohárba, tányérra vagy gyertyatartóba helyezni őket, megvárni a hatást. Egy friss citrom akár 2-3 napig is onthatja magából a friss aromát, ráadásul utána még mindig használhatjuk ételbe, italba, vagy akár további háztartási teendőkhöz is.

Fényesíti a fémet: A fémtárgyak fényesítéséhez és tisztításához sem kell okvetlenül vegyszereket használni! Citromlével újjávarázsolhatjuk a különböző fémeket, rezet, krómot vagy bronzot, evőeszközöket és dísztárgyakat is. A citrom ugyanis magas savtartalmának köszönhetően képes a zsíros és más szennyeződéseket eltávolítani. A fényesítéshez és tisztításhoz nem kell mást tenni, mint félbevágni egy citromot és azzal bedörzsölni a fémeket. Fokozhatjuk a hatást, ha fél citromokat sóba mártjuk dörzsölés előtt.

Fertőtleníti a mikrót: Ki szeret mikrót tisztítani? Senki. A mikrohullámú sütőben ráadásul nehezen elérhető helyen is megtalálhatóak a szennyeződések, amelyek rászáradnak a falra vagy az ajtóra.Nem beszélve arról, hogy ezek micsoda baktériumtenyészetek lehetnek. És itt jön képbe a citrom! nem kell mást tenni, csak egy citromot nagyon vékony szeletekre vágni, egy egy mikrózható tálba tenni, és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat a mikrosütőbe kell tenni, és egy percig magas fokozaton melegíteni, majd áttörölni a mikrót egy szivaccsal. A citromos, forró gőz hatására a rászáradt szennyeződések feloldódnak, a baktériumok pedig elpusztulnak. Vegyszerek nélkül!

Eltávolítja a szappanlerakódást: A fürdőszobában a mosdó és a kád környékén a szappanlerakódás okozza a legtöbb fejtörést. A szennyeződést ugyanis csak erős tisztítószerekkel és fárasztó súrolással lehet maradéktalanul eltávolítani. Vagy citrommal. Turmixoljuk össze alaposan hat citromot, szőröstül – bőröstül, majd öntsük az egészet egy szórófejes flakonba, és fújjuk be vele a makacs lerakódást. A tömény citrom ráadásul nemcsak a szappan- maradékot, hanem a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag.

Hatásos mosogatószer: Ha esetleg elfogyott a mosogatás közben a mosogató szerünk, akár citrommal is pótolhatjuk. A koszos edények tisztításához vágjunk félbe egy citromot, és szórjunk szódabikarbónát a vágásra, ezután mosogatószivacsként használhatjuk a citromot. A citromsavnak köszönhetően a porcelánok, kerámia- és üvegedények cseppmentesen tiszták, az evőeszközök, serpenyők, lábasok és fazekak pedig zsírmentesek és csillogóak lesznek. És a kezünket sem szárítja ki, mint egyes mosogatószerek.

Vasas Csaba