Jöhetnek a fiókgyógyszertárak és az engedély előtti gyógyszerek

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Fiókgyógyszertárak létesítését, engedélyezés előtti gyógyszerek rendelését valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmaz egy egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló tervezet.

 

 

A kilenc törvényt módosító jogszabálytervezet bevezetné az engedélyezés előtti gyógyszerrendelést. Ezt a beteg számára a gyógyulás egyetlen reményét jelentő gyógyszer beszerzésével indokolja.

 

A tervezet a lakossági gyógyszerellátás biztosítása érdekében fiókgyógyszertár létesítését engedélyezné olyan településrészeken, amely rendelkezik részönkormányzattal és a település lakosságszáma, valamint a már működő gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthető.

 

A fiókgyógyszertár létesítését az a gyógyszertár kezdeményezhetné, amely az adott településrészhez a legközelebb helyezkedik el

 

A módosítás értelmében a jövőben a betegek támogatást kaphatnak bizonyos – a miniszteri rendeletben meghatározott – gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez is.