Magyarországra szöktetik Tóásó Elődöt

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Kimenekítették – így nevezte Tóásó Előd Bolíviából való kiszöktetését a Baptista Szeretetszolgálat, aki az ország jogszabályait a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével sértette meg. Tóásó februárban szabadult a börtönből, Budapestre hétfőn érkezik.

 

 

Tóásó Előd nemrég szabadult, de az országot nem hagyta el. Az Evo Morales elnök megölésének előkészülete miatt 2009 óta börtönbe zárt Tóásót a horvát Mario Tadico társaságában juttatták át Bolívia határán. A Baptista Szeretetszolgálat közleménye szerint várhatóan hétfő kora délután érkezik Budapestre. A határátlépés közép-európai idő szerint péntek délután történt a 4650 méter magasságban lévő Chungara közúti határátkelőhelyen, miután a La Paz-i kormány több mint két hónappal a szabadlábra helyezése után sem adta vissza a magyar férfi útlevelét, és a vádalkuban megkötött egyezség több pontját sem tartották be.

 

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

 

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.