Nepáli földrengés: 48 magyarból 24 még nincs meg

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több erős utórengés követte. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több ezren haltak meg.

 

 

 Nepálban szombaton nagy erejű földrengés sok száz ember halálát okozta, a természeti katasztrófa pedig lavinát idézett elő a világ legmagasabb hegyén, és a hírek szerint elérte az alaptábort. Tíz hegymászó életét vesztette. Az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora, közeledik a csúcshódítások időszaka és túrázók is nagy számban tartózkodnak ilyenkor a környéken – mondta Kollár Lajos hegymászó az M1-nek.

 

Súlyos károk keletkeztek a főváros központi történelmi negyedében is. A romba dőlt épületek között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, kilencemeletes Darahara-torony. A legfrissebb hivatalos közlések szerint meghaladta a 3300-at a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma.

 

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul hétfő reggel az M1 aktuális csatornán azt mondta: a hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot.

 

Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helybéliek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után, de az idő előrehaladtával egyre csökken a remény az életben maradtak megtalálására. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők a végletekig kimerültek.

 

Számos ország jelentette be eddig, hogy küld vagy küldött már segélyt és mentőcsapatokat a bajba jutottakhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) negyvenezer embernek elegendő gyógyszert továbbított Nepálba.