Betiltják a nem hivatalos időjárás-jelentést

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Májustól tilos a nem hivatalos időjárás-jelentés a kommunista Kínában. Az intézkedéssel a szenzációhajhászást és a pánikkeltést akarják elkerülni a hatóságok. Aki ezt megsérti, többmilliós büntetésre számíthat – számol be a Shanghai Morning Post.

 

 

Péntektől kizárólag a központi Kínai Meteorológiai Szervezet által közölt előrejelzések terjeszthetők a kelet-ázsiai országban, minden más, nem hivatalos előrejelzés illegális. Aki mégis időjóslásra adná a fejét, azt akár 50 ezer jüanos (mintegy 2,2 millió forint) büntetéssel is sújthatják. Az 1,4 milliárd lakosú országban a természeti katasztrófákat, a szélsőséges időjárást prognosztizáló előrejelzések, amelyek akár száz milliónyi mikroblogozóhoz is eljuthatnak, indokolatlan pánikot okozhatnak.

 

Egy ilyen eset áprilisban is történt, amikor egy férfi – akinek jelentős követői tábora van – az interneten, a tengerparti Fucsien tartományban szupertájfun hírével rémisztgetett, üzenetével nagy zavart okozva.

 

Akadnak még megválaszolatlan kérdések, nem tudni például, hogy az időjárás-előrejelzést kínáló mobiltelefonos alkalmazásokra vagy a több forrás adatait összesítő fizetős hírlevelekre miként terjesztenék ki a szabályozás hatályát.