Nehezen lehet a külföldön dolgozókat pótolni

Helyi - szerző: HH

Pékség, étterem, fagylaltozó a magyar, horvát és albán megannyi kombinációjával – legalább ötven munkát kínál csak a fürdő és környéke. Szezon előtt leginkább felszolgálókat, szakácsokat, futárokat, eladókat és konyhalányokat keresnek, de úszómesterből és masszőrből is hiány van.

 

 

Az elmúlt években tapasztalható egyik legsúlyosabb munkaerő-hiány jelentkezik a vendéglátóiparban – derül ki a harkányi üzletek kirakataiba és az oszlopokra aggatott táblák garmadájából. Jó munkaerő, szakember hiány – pontosít több vendéglátós, akik szerint a probléma összetett. Úgy vélik, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szakképzést elvégző, a piacon leginkább keresett dolgozni vágyó fiatal lehetősége szerint továbbtanul vagy a szakmájában elhelyezkedve azonnal külföldre megy.

 

Míg korábban Anglia tartósan, egész évben foglalkoztatta a kisebb számban kivándorolt fiatalokat, addig Németországban és Ausztriában munkát vállalók között a téli idegenforgalmi szezon volt a legkedveltebb – ám az utóbbi években ez is megváltozott. A síszezonban dolgozók egyre nagyobb számban maradnak kint nyári munkát is vállalva, gyarapítva a Harkányból is elvándoroltak több százas táborát.

 

Az itthoni nyári idegenforgalmi szezon eleinte még több munkalehetőséget kínált, a fiatalok ezt szívesebben is töltötték szülőföldjükön. A strandszezont követően télen a sípályák környékén nőtt meg a kereslet munkájukra, így akár fél évet is idegenben töltöttek, mivel csak kevés vállalkozás engedhette meg magának, hogy egész évben állandó létszámú személyzettel dolgozzon. Az ingázás később abbamaradt, a jelentős bérkülönbségek is hozzájárultak, hogy egyre kevesebben térjenek haza nyáron. Harkányban és környékén 100 és 150 ezer forint között vitt haza a szakképzett dolgozó, míg innen négyszáz kilométerre már ennek háromszorosát is eltehette.

 

Többen úgy vélik: az Ormánság tömegközlekedési lehetőségei sem kedveznek a környékbeli munkavállalóknak, akik számára nincs kedvező – sőt elfogadható – buszjárat, hacsak nem egyenesen Pécsre vagy Pécsen keresztül szeretnének a térségünkbe utazni. Kovácshidától lefele a tömegközlekedés lehetőségei miatt is nehéz alkalmazottat felvenni – véli egy helyi vállalkozó.

 

Tény, hogy a vendéglátóipari szakképzésben részt vevők száma is csökkent. Egyetlen siklósi középiskolás tablón két szak diákjai szerepelnek, alig néhány névvel. A nyári kötelező, 80 órás gyakorlatra is csak páran jelentkeznek.

 

A fürdő is keres munkaerőt, a Meló-Diák gyűrött plakátja úszómestertől és pénztárostól kezdve az udvaroson valamint a csúszdaőrön át masszőrig idén is hirdet lehetőséget fiataloknak nyári munkavégzésre. Érdeklődni Pécsen lehet.