Szabadtéri tárlatvezetést kínálnak szombat délelőttre

Baranya - szerző: HH

Egy órás szabadtéri tárlatvezetésre invitál mindenkit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) Nagyharsányba, a közel fél évszázados szoborpark megtekintésére. A szombat délelőtti programra jó idő ígérkezik.

 

 

A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált – írja az igazgatóság.

 

A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. A Nagyharsányi Szoborparkban tett sétán a műalkotások szimbólumait, a szobrok keletkezésének körülményeit egy óra időtartamú vezetésen ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A résztvevők a Nagyharsányi Szoborparkban gyülekeznek szombaton, 10 órakor. Részvételi díj 800 forint fejenként, de 10 éves korig ingyenes a részvétel. A szervezők figyelmeztetnek: a kényelmes, strapabíró lábbeli mellett fontos az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása is.