Alvó településeket ráznak fel Baranyában

Baranya - szerző: HH

Műfüves futballpályát, sportközpontot és még több sportolási lehetőséget ígérnek a Baranya megyei Nagykozáron és Borjádon. A két település 37 millió forint, vissza nem térítendő uniós támogatásért cserébe azt vállalta, hogy legalább 10%-kal növeli azon személyek számát, akik sportolnak. A projekt több mint kétezer lakost érint.

 

Eltérő adottságú települések fogtak össze, hogy megmozgassák a lakosságot. Az „Egészség-megőrzési és sportolást ösztönző együttműködési kezdeményezés” című projekt keretében Nagykozáron műfüves futballpályát építenek, míg Borjádon a meglévő iskola állagát javítják fel, hogy ott sportközpontot alakítsanak ki. A pályázat fő célja az egészségmegőrzés ösztönzése, valamint a lakosság sportolási lehetőségeinek támogatása.

 

Nagykozárról a legtöbben Pécsre járnak dolgozni. Reggel elmennek otthonról, este pedig hazaesnek a munkából, ezért minket alvó településnek is neveznek. Nekik, azaz az ingázó lakosságnak kevés a szabadidő eltöltésére alkalmas helyi létesítmény, pedig igény lenne a sportolásra – mondja Selmeczi György, a község polgármestere. Éppen ezért Nagykozár Község Önkormányzata arról döntött, hogy műfüves futballpálya létesítésére alkalmas területet vásárol.

 

A projekthez Borjád abból kifolyólag kapcsolódik, hogy a település hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint Nagykozár – teszi hozzá Schäffer Tibor, Borjád polgármestere. Ebben a községben az egykori iskolaépületet újítják fel, s annak környezetét is rendezik. A központi helyen található, megszépülő épület ezzel hozzájárul a településkép javításához, valamint bővülnek a helyi sportolási lehetőségek is.

 

A két település önkormányzata azt is vállalta, hogy projekt kezdetekor és a végén egészségügyi állapotfelmérést készítenek, hogy abból kiderüljenek a helyiek egészségügyi problémái, valamint fény derüljön a sportolási, mozgási szokásokra. A cél az, hogy a projekt eleji állapothoz képest legalább 10%-kal növekedjen azon lakosok száma, akik az utóbbi fél évben legalább havi átlagban sportoltak.

 

Az építkezés előkészületi munkái megkezdődtek, a nagykozári műfüves focipályát és a borjádi sportközpontot várhatóan még a nyáron átadják a sportolni vágyóknak.