Adóbevallási határidő: nem készül hosszabb nyitva tartással a helyi posta

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Szerda éjfélig lehet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) az idei adóbevallásokat elektronikusan, postai úton vagy a rendkívüli nyitva tartással is készülő kiemelt ügyfélszolgálatokon keresztül. A késedelem bírsággal is járhat. 

 

 

Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője tájékoztatása szerint a megyeszékhelyeken a hivatal egy-egy kiemelt ügyfélszolgálata 18 óráig tart nyitva kedden és szerdán. Jelezte, hogy a benyújtási határidő lejártáig nem lehet pontosan megbecsülni, mennyi adóbevallás érkezik a NAV-hoz. Az adóhatóságnál arra számítanak, hogy a múlt évihez hasonló lesz az idén benyújtott adóbevallások száma, amikor 4,0-4,5 millió adóbevallás érkezett.

 

A szóvivő jelezte: a tegnapig beérkezett adóbevallásokból 630 ezret elektronikus úton nyújtottak be az adóhivatalhoz. 1,2 millió adózó a vegyes megoldást választotta, a NAV bevallás-kitöltő programjával töltötték ki adóbevallását, majd kinyomtatták és postán küldték el, vagy személyesen vitték be a NAV-hoz. Mindössze 300 ezren választották a hagyományos módszert, a kézzel, tollal papíron való kitöltést.

 

Kis Péter András felhívta a figyelmet: a benyújtási határidőt szigorúan be kell tartani, mert a mulasztási bírság maximuma 200 ezer forint. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bírság kiszabásakor a hatóság mérlegeli a körülményeket minden egyes adózó esetében.

 

Figyelni kell arra is – emelte ki -, hogy a bevallás kitöltésekor ne hibázzanak az adózók, és ha ez mégis megesik, akkor az adóhatóság kérésére javítsák ki a bevallást. Ha ennek többszöri felszólítás ellenére sem tesz eleget az adózó, akkor szintén lehet hibás bevallásért bírságolni. Ennek összege 20 ezer forint.

 

A Magyar Posta Zrt. harkányi és siklósi fiókja mindkét napon normál nyitva tartással Harkányban kedden 16, szerdán 18, Siklóson mindkét nap 17 óráig várja ügyfeleit.