Nyáron érkezik a Windows 10: verziók, ingyenesség, válaszok

Technológia - szerző: HH

Windows 10, ingyen operációs rendszer és megannyi verzió – a nyáron polcokra kerülő, utolsó Windows verzió kérdéseire adott válaszokat a Windows Blog. Kiderül, lesz-e ingyenes operációs rendszer, és mi történik a régebbi, feltört verziókkal.

 

 

 

Aki jogtiszta Windows 7, 8, 8.1 operációs rendszerrel rendelkezik, egy évig ingyenesen térhet át a Windows 10 Home verzióra. Ez a változat szinte minden új Microsoft fejlesztést tartalmaz.

 

Ezzel szemben a Windows 10 Pro verziót ingyenesen adja a szoftveróriás, igaz, nem otthoni használatra készítette elő, hanem kisvállalatok körét célozva meg vele. Ennek értelmében félő, hogy inkább a felhő alapú felhasználás és az adatkezelés az elsődleges szempont, nem pedig a Home-ban megtalálható Xbox átjárhatóság, vagy az arc- és beszédfelismerés.

 

Teljesen fizetős lesz a Window 10 Enterprise. A nagyvállalatoknak fejlesztett verziót akár több gépre is gépre is telepíthetjük, és a Pro továbbfejlesztett szolgáltatásait hordozza.

 

Szintén fizetni kell majd a Windows 10 Education változatáért. Az oktatási intézményekbe szánt doboz árát ki kell csengetni, ha az iskolák nem tudnak frissíteni valamelyik korábbi verzióról a Home-ra.

 

A mobil platformokat sem felejtette el Redmond. A Windows 10 Mobile a Windows Phone felhasználóknak lett fejlesztve, gyakorlatilag egy teljes értékű számítógépet kapnak, amihez egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatnak. A Windows 10 Mobile Enterpsise egy komolyabb védelmi technikával ellátott verziója lesz.

 

Régóta találgatják, vajon a kalózvindózok frissíthetőek lesznek-e. Úgy tűnik, igen, de a háttér helyett egy vízjelet kap a felhasználó, mely emlékezteti: operációs rendszere nem eredeti. Emellett a biztonsági frissítéseket megkapja, de a rendszerfrissítéseket nem.