Az ellenzéki pártok a cigányozó igazságügyi miniszter távozását követelik

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Trócsányi László az Inforádiónak azt mondta, hogy Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról. Pénteken több ellenzéki párt is reagált az igazságügyi miniszter szavaira, távozását követelve.

 

 

A tárcavezető az őt ért kritikákra reagálva az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leszögezte: a roma közösséggel törődni prioritás és erkölcsi kötelesség. Trócsányi László igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte és a leghatározottabban visszautasította az egyes ellenzéki pártok szerinte tudatos félremagyarázáson alapuló és alaptalan vádaskodását, amellyel rasszistaként kívánják feltüntetni.

 

Hozzátette: Magyarország kormányának tagjaként büszke arra, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején fogadta el az unió roma keretstratégiáját. Hozzátette, nemcsak magyarországi, hanem európai kérdésről van szó: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javítása terén egyaránt előre kell lépni.

 

Hasonlóan kulcsfontosságúnak nevezte az alapvető jogok védelmét, ehhez pedig – emelte ki – küzdeni kell a diszkrimináció és a szegregáció ellen. Úgy vélte, mindez csak széleskörű társadalmi összefogással valósítható meg. Ezt az összefogást veszélyezteti, ha egyes pártok csak azért, mert a magyarországi roma közösség felemelésének ügyét fontosabbnak érzem, mint a gazdasági bevándorlók támogatását, alaptalanul rasszizmust kiáltanak – fogalmazott a miniszter.

 

Trócsányi László közleményében arra is kitért: hasonlóan vissza kell utasítani azt is, hogy Magyarország menekültellenes lenne, hiszen hazánk tiszteletben tartja és teljesíti a menekültügyi nemzetközi kötelezettségvállalásait.