Júliustól többet kapnak a szociális dolgozók

Gazdaság - szerző: MTI

Átlagosan havonta bruttó 16 ezer forint bérkiegészítésre számíthat mintegy 65 ezer szociális dolgozó július 1-jétől – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken.

 

 

Közölte: elsősorban a magasabb iskolai végzettségűeket és a hosszabb szolgálati idővel rendelkezőket érinti majd a bérkiegészítés, de a szétosztás elveiről még egyeztetnek a szakmai vezetőkkel.

 

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a most bejelentett – átlagosan bruttó 16 ezer forintos – bérkiegészítést nem a jelenlegi bérpótlék helyett adják az érintett 65-66 ezer, „magasabb iskolai végzettségű” szakembernek, hanem azon felül.

 

Czibere Károly korábban az MTI-nek azt mondta, a szociális ágazatban dolgozó mintegy 93 ezer munkavállaló – köztük a szakmai, valamint technikai munkát végzők – jövőre is megkapják az ideivel azonos – havi 6000 és 17 200 forint közötti – bérpótlékot, ami 2016-ban 12 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek délelőtt egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy júliustól bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók. Elmondta, a kormány szerdai döntése értelmében az idei költségvetésben 7,6 milliárd forintot, jövőre pedig 15 milliárd forintot szánnak a bérkiegészítésre. Ez azt jelenti, hogy a szociális szférában bérpótlékra és bérkiegészítésre jövőre összesen mintegy 27 milliárd forintot fordítanak a költségvetésben.