Legyen saját műholdja – itt az ára

Technológia - szerző: KT

Az utóbbi időben egyre többet hallani saját fejlesztésű műholdakról, űrbéli kísérletekről. Ha eltekintünk az űrszállítás milliárdos költségétől és nehézségeitől, egy műholdat mi magunk is összeshoppolhatunk. No persze nem nagyobbat, mint a MASAT-1 méreteit is meghatározó 10 centiméter.

 

A MASAT-1 is egyedi CubeSat volt

A CubeSat egy szabvány, mely 10×10 centiméteres műholdak rendszereit foglalja magába. Ezeknek az űreszközöknek a hossza lehet eltérő, és attól függően, hogy az általában 10-60 centiméter befogadóképességű úgynevezett rack-ben (keretben) hány helyet foglalnak el, 1-3 unit (egységnyi) méretről beszélünk. A hordozó rakéták legtöbbje fel van készítve ilyen keretek szállítására, melyek az űrben egy rugós szerkezet segítségével egyesével kibocsátják magukból a műholdakat.

 

CubeSat méretű kereteket több online shopban is kapni, sőt, a bele való, különböző funkciójú paneleket – modulokat – is megvehetjük, amit csak egy közös buszrendszert kialakító alaplapra kell feldugdosni. Saját műholdunkat akár mágnesesség vagy különböző környezeti változók mérésére alkalmas műszerekből, napelemekből de kamerákat tartalmazó modulokból és a legkülönbözőbb kommunikációs eszközök legószerű egyszerűségével is megálmodhatjuk és nem kihívás az sem, hogy távirányítva mozgathassuk a föld mágneses terét kihasználva.

 

Egy 1U méretű CubeSat építőkocka

A harkányi szatellitet alig egy óra alatt, egyetlen helyről, kicsivel több, mint negyvenmillió forintért állítottuk össze – sajnos csak a boltban. Ugyan mindent tud, amit kocka valaha tudott és a Nemzetközi Űrállomással is kommunikál, a szakma mégsem figyelne fel rá. Az igazi elismerést csak saját fejlesztésekkel, még inkább a saját kutatási ötletekkel vívhatja ki az, aki űrből jövő jelek által vágyik a világhírre.

 

Érdekesség, hogy a műholdak antennái lényegesen nagyobbak, mint ami beférne egy keretbe, ezért azokat összehajtva csomagolják össze. A sugárzók kinyitásához használt technológia és eszköze valamennyi háztartásban megtalálható: ezek nem mások, mint közönséges mérőszalagok. A rugóval feltekert, zsebben hordozható fém szalagok vezetik az áramot, így antennának is kiválóan megfelelnek. A műholdra rögzített, pontos méretre vágott szalagantennát a kocka köré tekerik, és oly módon, hogy az ne akadjon el a kilökődés pillanatában, a keretbe süllyesztik. Mihelyt a szerkezet a világűrbe kerül és a rack nem tartja többé össze az antennát, az eredeti alakját felvéve kiegyenesedik.