Kezdetét vette a Gyermekáldás hete programsorozat

Helyi - szerző: HH

Kezdetét vette a Gyermekáldás hete Harkányban. Az egy héten át tartó programsorozaton szórakoztató rendezvények mellett orvosok, pszichológusok is beszámolnak a gyermekvállalás lehetőségeiről, nehézségeinek hátteréről a babavárás témakörében tartott ismeretterjesztő és tudományos előadásaik során.

 

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

 

A hétfői megnyitón Tiffán Zsolt kiemelte a gyermekvállalás jelentőségét, rámutatva: a politikusoknak és az ország vezetőinek is mindent meg kell tenni azért, hogy a családok merjék vállalni a gyermekek nevelését.

 

Baksai Tamás Harkány polgármestere kifejezte: megtiszteltetés Harkány számára az a lehetőség, hogy a gyermeket vállaló családoknak az itteni gyógyvíz lehet segítségére, az a kincs, ami az elmúlt években egy újabb oldaláról mutatkozott be és nyitott új utat a város számára.

 

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a demográfiai kihívások mellett megemlítette, hogy a magyar párok átlagosan több, mint két gyermeket terveznek. Ösztönzőnek nevezte, hogy Magyarországon párhuzamosan van jelen a gazdasági növekedés és a növekvő születésszám, hozzátéve: a családok gyermekük tervezése során találkoznak mindazon körülménnyel is, amit az állam teremt. Rámutatott: nem szabad elfeledkezni azokról sem, akik számára nem olyan természetes a gyermekvállalás. Az államtitkár sikernek nevezte azt az eredményt, ami után a Harkányba látogató párok úgy távoznak innen, hogy nem sokra rá megszülethet a gyermekük.

 

Kiss-Kálmán Éva programigazgató elmondta: a várandóság fontos dolog egy édesanya életében, ezért nem mindegy, miként éli meg ezt az időszakot. A harkányi programsorozat célja az is, hogy a testi és lelki felkészülésben egyaránt segítségére legyen a családoknak.

 

Dr. Péter Iván, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház igazgatója a kórház kiemelt meddőségi programját ismertetve elmondta: 2007-től a több évtizedes tapasztalati megfigyelések tudományos kutatássá fejlődtek és elkezdődtek azok a vizsgálatok, amik mind a pikkelysömör, mind a meddőség tekintetében kedvező hatású a harkányi gyógyvízen alapuló komplex terápia. Ismertette: 2009-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Szülészeti és Nőgyógyász Szakmai Kollégiuma is elismerte a gyógyvíz meddőség kezelésében elért eredményeit és gyógyító hatását tanúsítvánnyal látta el.

 

A harkányi kórház nőgyógyászati programjának irányítását végző Dr. Varga Péter megnyitó beszédében kitért a meddőség kezelésének lehetőségei mellett a gyermeket vállaló anyák életkori sajátosságaira valamint mindazon körülményre, mely meghatározza a gyermekvállalás nehézségét.