Ma zárulnak az írásbelik

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Ma zárulnak az idei tavaszi írásbeli érettségik, a diákok délelőtt különböző idegen nyelvekből, délután pedig további központi követelményekre épülő tárgyakból tesznek vizsgát. Legközelebb június 4. és 11. között az emelt szintű szóbelin mérettetnek meg a diákok, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-26.

 

 

A diákok az érettségik alatt együttesen mintegy 425.700 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44.130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján. A mintegy 425.700 vizsgából 42.400 vizsga emelt szintű, 383.300 pedig középszintű vizsga.

 

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 17 idegen nyelvből 86 helyszínen 279 vizsgázó, emelt szinten 12 idegen nyelvből 43 helyszínem 207 vizsgázó tesz érettségit. Délután középszinten a központi követelményekre épülő vizsgatárgyak közül a katonai alapismeretek (33 helyszínen 216 diák), pszichológia (5 helyszínen 18 diák), és a természettudomány (1 helyszínen 2 diák) vizsgatárgyakból tesznek az érettségizők írásbeli vizsgát. Emelt szinten gazdasági ismeretek (8 helyszínen 20 diák) és katonai alapismeretek (10 helyszínen 33 diák) vizsgatárgyakból lesz érettségi vizsga.

 

A szóbeli vizsga – beleértve a tételhúzást is – reggel nyolc óra előtt nem kezdhető meg és legfeljebb tizennyolc óráig tarthat. A vizsgázónak legalább harminc perccel korábban meg kell jelennie a vizsga helyszínén. A szóbeli tételsorokat a szaktanárnak a részletes vizsgakövetelmények alapján, a vizsgaleírás szerint kell elkészítenie. A vizsgabizottság elnökének – hasonlóan az írásbeli vizsgadolgozatokhoz – a jóváhagyás előtt jogában áll minden egyes szóbeli tétel ellenőrzése. Középszinten egy napon legfeljebb 36-40 szóbeli felelet meghallgatására, értékelésére van lehetőség. A vizsgaszabályzat nem írja elő, hogy egy adott vizsgázó összes szóbeli vizsgáját ugyanarra a napra kell beosztani. Lehetséges tehát, hogy a vizsgázó különböző vizsgatárgyakból különböző vizsganapokon tegyen szóbeli vizsgát.