Tiffán: az Ős-Dráva programnak szüksége van az erős kormányzati támogatásra

Baranya - szerző: MTI

Az erős kormányzati támogatást és a helybéliek aktivitását is nélkülözhetetlennek tartja a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva program sikeréhez a projektért felelős miniszteri biztos, Tiffán Zsolt.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a májusi megnyitó ünnepségen

 

Az országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes politikus egy, a témában rendezett szakmai fórumon az MTI-nek azt mondta: az Ős-Dráva kiemelt nemzeti program, ezért szeretné, ha a kormány megkülönböztetett figyelemmel kísérné annak sorsát, a helybéliek, kistermelők, családi gazdaságok pedig élnének azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyekkel be tudnak kapcsolódni a fejlesztésekbe.

 

Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő komplex területfejlesztési programja. A lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a Drávánál az ökoturizmus, a horgászat, az agrárium fellendülését.

 

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, s ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkához, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

 

Tiffán Zsolt hangsúlyozta: optimista az Ős-Dráva projekt megvalósítását illetően, annak ugyanis minden eleme kapcsolódik az operatív programokhoz, melyek mentén a támogatások elnyerhetők.

 

A miniszteri biztos a fórumon tartott előadásában utalt rá, hogy a program részeként a közelmúltban megtörtént a Dráva Cún-szaporcai holtágának vízpótlása és megnyílt az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató Ős-Dráva Látogatóközpont Szaporcán.

 

A politikus kitért rá, hogy várhatóan idén megkezdődik és be is fejeződik a vízvisszatartás és a tájhasználat-váltás tervezése, amelyet annak 11 milliárd forintos kivitelezése követ.

 

Hozzátette, hogy a jövőben az Ormánság csatlakozhat a Villány-Siklós-Harkány kerékpárút-hálózathoz, bővülhetnek a szálláslehetőségek, lehetőség lesz falusi vendéglátók képzésére, helyitermék-fejlesztésre, és a helyben készült minőségi áruk piacra jutását segítő védjegyrendszer kidolgozására is.

 

Udud Péter, az Ős-Dráva program egy részének tervezési, kivitelezési munkalatait végző Aquaprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a projekt eddigi beruházásai több száz embernek adtak munkát, de a 2020-as befejezésre akár ezreknek is megélhetést biztosíthat, több településen megszűnhet a munkanélküliség.

 

Mezei Dávid, agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában kitért rá, hogy Magyarországon a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban a hazai finanszírozással együtt 1250 milliárd forintot jut vidékfejlesztésre. A pénz elköltésében prioritást élvez a munkahelyteremtés, a kis- és közepes gazdaságok előnyben részesítése, valamint a fenntarthatóság és klímavédelem. Külön figyelmet fordítanak az állattenyésztés, a kertészet, a szántóföldi ágazaton belül pedig az öntözés fejlesztésére.

 

Célnak nevezte, hogy a magyar agrárium 2020-ra akár önállóan, a saját lábán állva is versenyképes tudjon maradni, és az agrárexporton belül a mostani 40-ről 80 százalékra emelkedjen a feldolgozott, nagyobb hozzáadott értékkel készülő termékek aránya.