Trópusi hőség jön – másodfokú hőségriasztást adtak ki

Belföldi hírek - szerző: HH

A következő napokban érkező forró léghullámok miatt az országos tisztifőorvosi másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtök déltől hétfő éjfélig. A legnagyobb hőség vasárnap várható, ekkor 35-36 fok is lehet.

 

 

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztet: az elkövetkező napokban mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

 

Figyelmeztetnek: 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon, megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

 

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.