Megáldották a lovas zarándoklat útját

Helyi - szerző: KT

Megérkezett Harkányba az a három lovas, akik április közepén az ausztriai Mariazellből indultak útnak. A Kárpát-medencét megkerülve céljuk, hogy hagyományaink, a múlt és a vallás fontosságára hívják fel a figyelmet. Rövid itt tartózkodásuk során Ronta László esperes-plébános áldotta meg útjukat.

 

 

Kossuth lova megérdemli a zabot, kétszer kerülte meg Magyarországot, ha még egyszer körülkerülte volna, Magyarország ilyen gyászba nem volna – szól az ismert nóta, melyet követve háromszor kerülik meg a lovasok a Kárpát-medencét.

 

Chemez Farkas, a vállalkozás fő szervezője elmondta: összesen négyezer kilométert tesznek meg, melyből még közel háromezer hátravan. Szeptemberig tartó zarándoklatuk során teljesen nomád életmódot folytatnak, hiszen a néprajzkutató vallásos üzenetük mellett úgy véli: múltunk, kultúránk és hagyományaink megőrzésének egyik módja, hogy megéljük azokat.

 

Mint korábban az MTI-ek elmondta, a Normafához közeli Szent Anna réten, a magyarországi Mária-utak metszéspontjában régóta esedékes egy kápolna felépítése, amely a Natália nővér Mária- és Jézus-jelenéseinek állítana emléket. Az orsolyita apáca a második világháború előtt tapasztalt látomásokat, elmondása szerint Szűz Mária és Jézus egy engesztelő mozgalom elindítását kérte tőle, amely békét hozhatott volna az egész világra. A jelenéseket a katolikus egyház hivatalosan is elismerte, a kápolna felállítását Mindszenty József is támogatta.

 

A zarándoklat egyik célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a Natália nővér által kapott isteni üzenetek ma is fontosak, és a kápolna még mindig felépítésre vár.

 

A Lovas Betyár Közösség rövid pihenőt követően indult is tovább Horvátországba, hogy Alsó Miholjác környékén táborozzanak le.