Szerb és strasbourg-i bírálatok a határzár kerítése miatt

Belföldi hírek - szerző: HH

Még csak szerdán jelentették be, hogy egy 4 méter magas kerítéssel 175 kilométer hosszon zárják le a szerb-magyar határt, máris bírálatokat kapunk miatta: a szerb kormányfő után Strasbourgból is beszóltak. 

 

 

Az intézkedés célja a menekültek illegális bevándorlásának megakadályozása. A határőrizet döntései tagállami hatáskörben vannak az uniós szabályok szerint.

 

A szerb kormányfő majd az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa is bírálta a kormány elképzelését. Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberjogi biztosa a twitteren azt írta, a magyar döntés meggondolatlan. Úgy véli, a menedékjog érvényesítésének elősegítését kellene előtérbe helyezni, nem pedig megakadályozni azt. Aleksandar Vučić szerb kormányfő kijelentette: országa nem követi a magyar példát és nem épít kerítést sem a macedón, sem a volgár határszakaszára. Szerbia nem fog Auschwitzban élni – mondta a szerb közszolgálati televíziónak.

 

Földmérők dolgoznak a magyar-szerb határon. A Földmérési és Távérzékelési Intézet munkatársai hivatalosan a határkövek karbantartása miatt végeznek geodéziai méréseket.