Kipróbáltuk: július végén érkeznek az elektromos biciklik

Helyi - szerző: HH

Az országban először a Dráva mentén építenek ki elektromos rásegítésű kerékpárok számára olyan hálózatot, ahol bármelyik ponton leadhatjuk vagy felvehetjük a bringákat. A megyében öt ilyen komplexum épül, melyek közül egy Harkányban kap helyet.

 

Azóta elkészült a kerékpártárolók alapja, hónap végén érkezik a berendezés

 

Miközben a megyében kiteljesedett a kerékpáros utak hálózata, a harkányi kölcsönző alapját már elkészítették, a felszerelés a hónap végén vehető használatba. Megtudtuk: az elképzelés szerint egy regisztrációs és feltöltőkártyás rendszer alapján kölcsönözhetünk bringákat, aminek tervei között szerepel az első fél óra díjmentes használata is. Ehhez nem kell majd más, mint egy kredittel feltöltött kártya.

 

Kipróbáltuk az elektromos kerékpárokat. Míg Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke lemerítve hozta vissza a kerékpárt, mi csak néhány kört mentünk velük. Egy azonban biztos: nagy élményt nyújtanak az elektromos rásegítésű szerkezetek, melyek  – a használat módjától függően – 50 és 70 kilométer közötti hatótávon könnyítik meg a haladást.

 

 

Miután ráülünk és tekerni kezdünk, néhány másodperc múlva bekapcsol az első kerékagyba épített segédmotor, kissé felgyorsítva a kerékpárt. Innentől a tekerés olyan, mintha csak annyit jeleznénk a bicajnak: még midnig haladni szeretnénk. Noha a kezdetekben sem volt nehéz hajtani, ezt követően szinte alig kell erőt kifejteni a több, mint húsz kilométeres óránkénti sebesség tartásához. Amint abbahagyjuk a tekerést, a rásegítés is leáll.

 

Minden kerékpár három sebességi fokozatban használható, mely a motor erejét, így a haladási sebességet szabályozza. A váltás a kormányra szerelt markolatkapcsolóval oldható meg. Töltés alatt a bicajokat nem lehet levenni az állványról, így nem fordulhat elő, hogy néhány kilométer után megáll alattunk, és a hagyományos módon kell tekerni tovább. Minden gépezet GPS alapú nyomkövetővel és különleges töltőcsatlakozóval valamint speciális akkumulátorral van ellátva, így lopásuk amellett hogy értelmetlen, jelentős kockázattal is bír.