Szálljunk vízre! Kenutúra a Szaporcától

Baranya - szerző: SH

Ha elegünk van a városias környezetből, az autózúgás és a szirénák zajából, ha eleget nyeltük a port, itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk. Mi más módja is lenne ennek, mint vízre szállni?

 

 

Kezdőknek, családoknak is ideális, könnyű kenutúrát ajánlunk a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont közelében elhelyezkedő Fekete-vízen. A program során a terület természeti értékeit ismerhetik meg a résztvevők, szerencsés esetben az ártéri madárvilág képviselőivel – szürke gémekkel, nagy kócsagokkal is találkozni lehet.

 

A legfeljebb negyven fős vízi túra hossza 10 kilométer. A hajósok az Ős-Dráva Látogatóközpontból indulnak, hogy a szaporcai hídon át a Dráva torkolathoz érjenek, majd onnan vissza a központba. A kenutúra részvételi díja 3400 forint fejenként, amiért cserébe valamennyi eszközt egy tapasztalt vezetővel egyetemben a rendelkezésünkre bocsátják.

 

A szervezők ajánlják, hogy felszerelésként esőkabát, fejfedő – kalap, sapka, kendő vagy sál a nap ellen – evezéshez megfelelő cipő vagy szandál és az erős napsugárzástól védő felsőruházat legyen a repertoárunkba, esetleg váltóruhával, napszemüveggel, szúnyogriasztóval, ivóvízzel és némi élelemmel kiegészítve.

 

A forgatókönyv

 

Az egyénileg megközelített látogatóközpontnál július 25-én 10 órakor kell megjelenni.A túravezető a recepciónál tájékoztat mindenkit a túrával kapcsolatos tudnivalókról, elmondja a betartandó szabályokat, és elosztja a csapatokat. Ezután elsétálunk a hídhoz, ahol a csapatok egymás után vízre szállnak és lassan elkezdünk evezni a Fekete-vízen lefelé a folyással megegyező irányba.

 

Elhaladunk kis öblök, horgászok mellett, ha csendben vagyunk, vízimadarakat – kócsagokat, szürke gémeket – is láthatunk.

 

A Drávához közeledve beérünk az ártéri erdőbe, itt kicsit kalandozunk, majd a torkolat előtt visszafordulunk, és visszaevezünk a szaporcai hídhoz. Ez a túra remek bevezetést jelenthet a kezdők számára, hiszen sodrás nincs, technikai nehézségre nem kell számítani, családoknak gyerekekkel is biztonságos, és kiválóan kiegészíti a látogatóközpont programját.

 

Az apró betűs rész

 

– A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrán gyerekek csak szülői felügyelettel vehetnek részt, egy kenuban 14 éven aluli gyermekek nem lehetnek egyedül, a kormányosnak mindenképpen felnőttnek kell lennie! Minimális korhatár: szülői engedéllyel 10 év, szülői felügyelet esetén nincs alsó korhatár.

 

– Szándékos károkozás esetén a kenukban esett kárt a résztvevőknek kötelessége megtéríteni.

 

– A túrán csak vízi túrára alkalmas állapotban lehet részt venni (alkoholos befolyásoltság alatt nem), ha valakinek bármilyen betegsége van, arról tájékoztatni kell a túravezetőt!

 

– A vízen közlekedni csak jó látási viszonyok között szabad. A kenuk kötelesek együtt haladni a biztonságos követési távolság betartásával. Vízen tartózkodni napnyugta után tilos. A túra csak abban az esetben marad el, ha az időjárás veszélyhelyzetet teremt (pl. vihar), illetve amennyiben hosszan tartós, kiadós csapadék várható. Ezekben az esetekben időben tájékoztatjuk a résztvevőket.

 

– A vízi túra során szemetelni tilos, és igyekezni kell a természetben megfelelően viselkedni, ne zavarjuk az állatvilágot, ne tegyünk kárt sem a hajókban, sem a környezetben!

 

 

0″ style=”border:0″ allowfullscreen></iframe>