Nagy bejelentést tett a NASA: megvan a Föld 2.0

Technológia - szerző: KT

Mindenki azt várta, hogy a Marson talált csontvázszerű képződményre reagál csütörtökön az Amerikai Hírügynökség (NASA). A különös fotó nagy port kavart, a kutatók azonban teljesen más bejelentésre hívták össze másnap a sajtó képviselőit.

 

A Kepler 452b fantáziaképe – NASA

 

A NASA szakemberei közölték: a Földtől mintegy 60 százalékkal nagyobb exabolygót találtak, mely egy Napszerű csillag körül kering a Földéhez hasonló pályán, hőmérsékletében pedig nagyban hasonlít a planétánkhoz. A bolygót, – mely alig 1400 fényévnyire van – Kepler 452b névre keresztelték.

 

Jeff Coughlin, a kaliforniai SETI Intézet kutatója úgy véli, a bolygó felülete sziklás lehet, és minden körülmény arra utal, hogy felszínén folyékony víz is van. A Kepler űrteleszkóppal foglalkozó kutató rámutat: ezek alapján rendelkezésre áll az élet kialakulásának alapvető feltétele.

 

Idősebb, Hattyú csillagképben lévő, 6 milliárd éves testvérbolygónkat egyelőre nem látogatjuk meg, az odaút röpke 24,7 millió évet venne igénybe. A felfedezés részleteit később publikálják.

 

fotó: NASA