Ezer rendőr megy a déli határra

Belföldi hírek - szerző: HH

Határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra, hogy megvédjék a határszakaszt – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

 

 

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van – hangoztatta a miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is. Az illegális átlépést, illetve a határzár megbontását, rongálását akár 3 vagy 4 éves szabadságvesztéssel is szankcionálnák – tette hozzá. Szeretnék, ha a Ház minél hamarabb, akár már augusztus végén összeülne.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadászszázadokat állítsanak fel.

 

Lázár János közölte, több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe a magyar-szerb határszakaszhoz, mert a fizikai védelem mellett szükség lehet arra is, hogy „az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel” fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak.

 

Beszámolt arról is, hogy a két miniszter arról tájékoztatta a kormányt, az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és „gőzerővel” építik a második biztonsági zárat. A miniszterek arról tájékoztatták a kormányt, készek arra, hogy megépíttessék a második vonalban a 3,5 méter magas biztonsági határzárat – tette hozzá.