Végleges a XXI. Szüreti Fesztivál programja

Helyi - szerző: HH

Bizalmatlanság, találgatás és helyi szóbeszédek lengték körbe az idei, huszonegyedik Szüreti Fesztivált, ami az utolsó pillanatokban kapott segítő kezet. A teljes program és a fellépők, a színpad pontos helye, a menettánc részletei és a szervezők – elmondunk mindent, amit tudni kell róla.

 

 

Szeptember 4-6. között kerül megrendezésre a XXI. Szüreti Fesztivál. Harkány egyik legnagyobb rendezvényét rengeteg találgatás övezte, melyhez az augusztus 20-i hosszú hétvége szervezési tragédiája is hozzájárult. Mint ismeretes, egymásnak ellentmondó programfüzetek, az előző napokban meg sem hirdetett rendezvények és a koncepció teljes hiánya miatt az elmúlt évek leginkább elhanyagolható ünnepi műsorsorozata került megszervezésre a Kulturális- és Sportközpont által.

 

A Májer Béla neve által fémjelzett intézmény korábban jelezte, miszerint a Szüreti Fesztivál „gombnyomásra készen áll” – csakhogy a fesztivált nem felrobbantani kellett volna. A megkésett és meg sem valósult szervezési fázisokra való tekintettel és egy kapcsolódó pályázati lehetőségnek köszönhetően a Szüreti Fesztivál lebonyolítását gyámság alá helyezték, miszerint míg a szervező továbbra is a kulturális központ, tevékenységének felügyeletét valamint a szakmai irányítást a megújult vezetéssel bíró Harkányi Turisztikai Egyesület végzi. A turisztikai desztinációs menedzsment feladatát is magára vállaló egyesület az elmúlt években a kultúrközponttól készen kapott rendezvények kifizetését végezte. Mojzes Tamás, a HTE titkára rámutatott: ezt a folyamatot kell a jövőben megfordítani, mert a TDM feladata elsősorban nem az, hogy rendezvényeket finanszírozzon, viszont a jövőben kiemelten szeretnének szerepet vállalni annak hangsúlyozásában, hogy milyen rendezvényre van szükség – az milyen minőségű legyen, kiknek szóljon és milyen jövőképet vázoljon fel.

 

Az egyesület a fesztivál mögé állva egy pályázati forrást is megjelölt annak támogatására. Az idő előrehaladottságára való tekintettel a pályázati eredményt már csak a rendezvény lebonyolítása után teszi közzé az irányító, de az abban megjelölt elemek zökkenőmentes lebonyolítását az egyesület csak a szervezésben való részvétellel és feladatvállalással látja biztosítottnak.

 

Az egyesület nyomására nem marad színpadi program nélkül a vasárnap sem: az eredeti elképzelésekkel ellentétben a menettánc végeztével a fesztivál nem zárul le, hanem Harold Bál veszi kezdetét. A helyi vendéglátósok üdvözlik a hírt, úgy ítélik meg, tavaly is a vasárnap esti koncerten volt a legnagyobb tömeg Harkány főutcáján.

 

Az ördög a részletekben lakozik

 

A XXI. Szüreti Fesztivál helyszíne Harkány főutcája, a Kossuth Lajos utca lesz. Korábbi elképzelésekkel szemben a színpad nem fordít hátat a négysávos útnak és nem is költözik el a belvárosból, valamint továbbra is ingyenesen látogatható. Felállítva a félkész épület előtti útszakasz lesz és oly módon foglalja el teljes szélességében a Kossuth Lajos utcát, hogy az eleje a lottózó és a volt videotéka épületének valamint a torzó találkozásának vonalába essen.

 

A nemrég kialakított Bányász parkoló egy gasztroudvarnak ad majd helyet, ahol borászok és vendéglátósok vonultatják fel sátraikat, asztalaikat.

 

A vasárnapi felvonulás a hagyományoknak megfelelően a Kossuth és Bartók utca sarkától indul, ahonnan a táncosok a színpadig vonulnak.

 

Péntek

 

17:00 A XXI. Szüreti fesztivál Baksai Tamás Harkány Város polgármestere nyitja meg. Beszédet mond Tiffán Zsolt, majd a Harka dalkör és a Siklósi Tenkes Vegyeskari Egyesület szüreti műsora következik.

18:00 Szabó Ádám harmonikás műsora

18:45 Children of Distance koncert

20:00 Neoton Familia koncert

22:00 Retro disco Dj Fuszi-val majd Solymi conga show

 

Szombat

 

16:30 Harkány Big Band koncertje

17:30 Bereczki Zoltán musical műsora

20:00 Fenyő Miklós koncert

22:00 Tűzzsonglőrök

22:30 Csak Apa Kedvéért koncert

 

Vasárnap

 

14:00- 17:00 Szórakoztató Programok a színpadon (Kapronczai Művészeti Tánciskola, modern és hagyományőrző táncosok, fúvósok)

17:00 Nagyszabású menettánc a fürdőváros főutcáján

20:00 Harold bál

 

Mindhárom nap kézműves és kirakodóvásár, borutca, pálinkák tere és szüreti ételudvar is várja az érdeklődőket.