Az emlékhely alkotóival emlékeztek meg a hősökre

Életmód - szerző: HH

Az 1526 augusztus 29-én lezajlott mohácsi csata helyszínén kialakított Mohácsi Nemzeti Emlékhely a magyar történelem egyik sorsdöntő csatájának, és itt elesett hőseinek állít emléket. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága a csata évfordulójának napján minden évben megemlékező ünnepséget és koszorúzást tart.

 

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott, Mohácsi Nemzeti Emlékhely emlékérme bemutatása. Fotó: Komlós Attila

 

2015-ben a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyért Alapítvány és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság meghívta mindazokat, akik 1976-ban, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely építésénél egykori szocialista brigádtagként, önkéntes munkával közreműködtek a területrendezésben, az építkezésben, munkájukkal hozzájárultak az emlékhely létrehozásához.

 

Az augusztus 29-i koszorúzással egybekötött megemlékezés előtt a megjelent egykori önkéntesek emléklapot, valamint emlékérmet vehettek át. Az esemény emlékezetes mozzanata volt a közös visszaemlékezés, a régi történetek felelevenítése, melynek során a résztvevők által elhozott, építkezéshez kapcsolódó emléktárgyak, valamint korabeli fényképek is előkerültek.

 

A Sátorhely határában megtalálható sírkert több mint 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, Szulejmán szultán és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait, sírjeleit tekinthetik meg a látogatók. Az emlékhely kialakítása számos szimbólumot hordoz, amelyeket idegenvezető segítségével ismerhetik meg az érdeklődők. A Szent Koronát formázó impozáns kiállító- és kilátó épület Vadász György DLA Ybl-, Kossuth- és Steindl Imre-díjas építész tervei alapján készült. Több szinten ad helyet kiállításoknak, melyek között a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a technika XXI. századi színvonalának köszönhető digitális terepasztal.

 

A kupola formájú felső szinten lévő kilátóból a vendégeknek lehetőségük nyílik a magasból megtekinteni a virágot formázó sírkertet. Az emlékhely egész évben várja a látogatókat: április 1-től október 23-ig naponta 9-18 óráig, október 24-től március 31-ig naponta 9-16 óráig.