Harkányban is esedékes az idegenrendészeti ellenőrzés

Helyi - szerző: HH

A migrációs válság kedvez régiónk szállodáinak: a Dráva, Thermal és a Baranya is átmeneti otthonául szolgál a hivatásos állomány tagjainak, akik legnagyobb hoteljeink igen jelentős hányadát használják ki. Ne felejtsük el azt sem, hogy az idegenrendészeti feladatok ellátásában a kisebb szállásadók is fontos szerepet játszanak.

 

 

Migráns egy darab sem tartózkodik régiónkban, nem úgy rendőr. A Harkányban elszállásolt állomány száma nem ismert – az illetékesek azt nem is közölhetik – de elsődleges feladatuk igen. Nem az utakon közlekedve kell különös gonddal lenni lámpáink épségére és a biztonsági övre, hanem az idegenrendészeti feladatkör kapcsán kell, hogy eszünkbe jusson a májusi ellenőrzés, ami nem kis felháborodást okozott.

 

Májusban egy központi utasításnak köszönhetően a rendőrség az idegenforgalmi előszezonnal, míg az önkormányzat ellenőrei az elektronikus vendégkönyv bevezető szakaszával is egybeeső, közös ellenőrzést hajtottak végre. Akkor azt ígérték, ez rendszeres és visszatérő jellegű lesz.

 

Az ellenőrzés is feladat

 

Májusban a helyi erők igénybevétele volt szükséges az átfogó idegenrendészeti ellenőrzéshez, most a teljes apparátus adott hozzá és helyben van. Az idei évben beígért további, harmadik országból érkezett turisták felderítését hivatott ellenőrzés még várat magára, így minden adott ahhoz, hogy az ősz folyamán – vagy akár a napokban – azt megejtsék. Az ilyen ellenőrzés amellett, hogy a rendőrség hatáskörébe is beletartozik, a kialakult idegenrendészeti helyzet alapvető intézkedése is kell, hogy legyen. Célja a hazánkban illegálisan tartózkodók kiszűrése, de ezt úgy éri el, hogy a vendéglátó kötelezően ellátandó adminisztrációs eszközrendszerét veszi alapul.

 

Korábban sem volt minden rendben

 

Az elmúlt revízió során megannyi hiányosságot tártak fel, elsősorban a kisebb szállásadók esetében: hiányosan, vagy egyáltalán nem vezetett vendégkönyvek mellett az erre vonatkozó kifogások garmadája is a felszínre került. Akkor bírságot nem kaptak a bliccelők, de a figyelmeztetést követően most már nem számíthatnak ilyen jóindulatra. Különösen érzékeny ez a terület azért, mert minden elégtelenség a hatóságok napjainkban prioritást élvező idegenrendészeti tevékenységét akadályozza.