Szigetvári: Magyarország azt követte el, amit számon kér Horvátországtól

Belföldi hírek - szerző: KT

Élesen bírálta az Orbán-kormány menekültügyi politikáját és egyes mozzanatait hazugságnak nevezte Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a beremendi határátkelőn tartott sajtótájékoztatóján. Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja attól tart, sikerült összeugrasztanunk Horvátországot és Szerbiát.

 

 

Nem gondoljuk, hogy a menekültválságra az uniós csúcstalálkozó megoldást jelentett – mondta. Nem Orbán Viktor javaslatát fogadta el Brüsszel, hanem Orbán Viktor fogadta el Brüsszel javaslatát – fogalmazott Szigetvári Viktor, magyar szégyennek nevezve, hogy Orbán Viktor egy egész nyarat politizált végig Európával szemben, miközben elutasította az ésszerű javaslatokat is, miközben Magyarországon indulatokat szított a menekültekkel szemben, csökkentve az állampolgárok biztonságérzetét.

 

Orbán állítsa le a kerítésépítést

 

Az Együtt felszólította a miniszterelnököt, hogy állítsa le a kerítésépítést a horvát határon, ne építsen a szlovén határra illetve a tőlünk távolabb eső román határszakaszra se határzárat. A kerítés nem megoldás, emberségesen kell bánni a menedékkérőkkel és a genfi egyezményt sértő új szabályokat vissza kell vonni és ezzel együtt az EU külső határait meg kell erősíteni – mondta Szigetvári, megjegyezve: semmi olyan nem történt Brüsszelben, amivel az európai politikusok érvényesnek és jónak tekintették volna Orbán kerítésépítő politikáját.

 

Magyarország kötelessége a menekültek befogadása

 

Magyarország kötelességének nevezte, hogy a horvát határszélen való mozgósítás helyett a segélyszervezetekkel, az állami és egészségügyi hatóságokkal együttműködve be kell fogadni és regisztrálni azokat a menedékkérőket, akik a magyar határra érkeznek. Szigetvári megjegyezte: az Együtt kvótapárti, sértőnek érzi és a nemzeti érdekekkel, a magyar polgárok biztonságérzetével ellentétesnek tekinti azt, hogy a jelenlegi kormány elutasítja a menedéket kérőket.

 

Megjegyzi: nem gondolják úgy, hogy mindenkit el kellene szállásolni hazánkban, ezt csak a kormány hazudja, hogy hiszterizálja a magyar közvéleményt – fogalmaz, rámutatva: de mindenképpen nyitottsággal, szeretettel kellett volna fogadni azokat az embereket akik a borzalmak elől menekülnek el, és nem is kívánnak Magyarországon maradni.

 

Azt követeljük, hogy ugyanúgy járjon el Magyarország, ahogy Németország a szírek menedékkérelmeinek elbírálásaival – fogalmazott Szigetvári Viktor, arra utalva, hogy a németek nagyobb arányban adnak menedékjogot nekik.

 

Az elmúlt napokban Magyarország azt követte el, amit számon kér Horvátországtól – mondta az Együtt elnöke, rámutatva: a beérkező menedékkérőket nem fogadtuk emberséggel, hanem felültettük őket a buszokra ami elvitte Szentgotthárdra, Körmendre és az osztrák határszélre – regisztrálatlanul. Ez Európai Unión belüli rossz szabálynak nevezte azt, hogy a menedékkérőket nehéz kényszeríteni arra, hogy regisztráljanak. Úgy véli, a kormány fél éves menekültügyi politikája miatt félnek ennek az eljárásnak eleget tenni.

 

A láncos kutya és a kerítés

 

Ezen a részen utoljára az ötvenes években állt kerítés – mutatott rá Berkecz Balázs a határzár baranyai vonatkozására és arra az időre, amikor Titót, mint láncos kutyát emlegették. Az Együtt elnökségi tagja megjegyezte: ez a térség akkor Magyarország sötét része volt, ahol nehéz volt élni.

 

Sikerült összeugrasztanunk Horvátországot és Szerbiát

 

Berkecz a sajtótájékoztatón felidézte a húsz évvel ezelőtti, Jugoszlávia felbomlásával járó háborút. Most úgy tűnik, hogy ezzel a kerítésépítéssel sikerült összeugrasztanunk Horvátországot és Szerbiát, hiszen semmilyen probléma nem volt a két ország határán, amíg át tudtak jönni a menekültek Szerbia felé – fogalmazott. Kifejtette, hogy a szomszédos országokat ismerve az Orbán vezette kormánynak sokkal felelősebben kellene viselkednie és tekintettel kellene lennie minden, a térségben uralkodó feszültségekre éppúgy, mint a horvátországi magyarokra, amikor kerítést épít.