Decembertől jön az új húszezres

Gazdaság - szerző: HH/MTI

December 14-től kerül forgalomba a megújított húszezres. A jelenlegiek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) később ad tájékoztatást – mondta Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke.

 

 

Az alelnök a pénteki, Budapesti sajtótájékoztatón elmondta: jövőre 70 éves lesz a forint, ebből az alkalomból a jegybank rendezvény-sorozatot indít, a korszerűbb bankjegyek elmúlt évben megkezdett kibocsátását 2015-ben a 20.000 forintos címlettel folytatja az MNB.

 

A 2014-2018 között zajló bankjegycsere teljes költsége mintegy 15 milliárd forint, ennek hozzávetőleg 60 százalékába került volna az, ha a bankjegyeket nem újítják meg, azaz a régi húszezreseket a kopások miatt új, de azonos kivitelűekkel váltják fel. Kérdésekre a jegybanki igazgató elmondta: a megújítás részeként a korábbi tízezer forintosok 60-70 százalékát már lecserélték a megújított tízezresekre.

 

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója kérdésére válaszolva elmondta: tavaly összesen 1972 darab hamisított bankjegyet találtak az országban, a hamisítással mintegy 25 millió forint értékben okozva kárt.

 

A bankjegy mérete nem változik és az előoldali képen továbbra is Deák Ferenc portréja látható, a színe azonban eltér az eddigiektől. A bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld.