Rohamrendőrök verték szét a migránsok sátortáborát

Nagyvilág - szerző: MTI

Az olasz rohamrendőrség szerda hajnalban felszámolta az olasz-francia határ olasz oldalán fekvő Ventimiglia városban a bevándorlók által létrehozott sátortábort. A bevándorlók a tengerparti sziklákon kerestek menedéket.

 

Olasz rohamrendőrök Ventimiglia-nál június 16-án már feloszlattak egy sziklákon veszteglő tömeget. Fotó: Lionel Cironneau, AP

 

Mintegy kétszáz csendőr és páncélozott járművek is részt vettek a Ventimiglia egyik parkjában lévő ideiglenes sátortábor felszámolásában. A sátrakat a Franciaországba való átjutásra hónapok óta várakozó bevándorlók, valamint az őket segítő olasz és francia emberjogi aktivisták állították fel.

 

A rendőri beavatkozástól álmukban meglepett emberek a nem messzi tengerparti sziklák felé szaladtak. Többeket őrizetbe vettek. Közel nyolcvan bevándorló és aktivista tudott felkapaszkodni a sziklákra. A rohamcsendőrség Ventimiglia parti sétányán sorakozik arra várva, hogy az élelem és víz nélküli csoport előbb-utóbb elhagyja a sziklákat.

 

Az afrikai bevándorlók az emberkereskedők hajóival érkeztek meg a délolasz partokra, majd innen júniusban jutottak el a ventimigliai olasz-francia határátkelőhöz. A francia határőrség három hónapja nem engedi át őket Franciaországba. Ha Ventimigliában jegyet vásárolnak és vonattal kelnek át a határon, a franciák visszatoloncolják őket Olaszországba. A bevándorlók júniusban szintén Ventimiglia parti szikláin telepedtek le és itt tüntettek, hogy átjuthassanak a határon. Ezt követően az egyik parkban állítottak sátrakat és a füvön leterítették hálózsákjaikat.

 

Enrico Ioculano, a több mint 24 ezer lakosú Ventimiglia polgármestere szerint a tábor felszámolására már régóta szükség volt.