Újabb autókkal van gáz

Technológia - szerző: HH

Nemrég a Volkswagen bukott le azzal, hogy több millió dízelmotorja érintett a jogszabályi előírások nem teljesítésével, most újabb gyártók kerültek a károsanyag-kibocsátási eredmények meghamisításának gyanújába. Lassan el kell gondolkodni, hogy nem-e a jogszabállyal van gond.

 

 

A TheGuardian újabb négy gyártóról ír, akik néhány dízelmotorja nem felel meg azt előírásoknak és az elfogadható határértéknél sokkal nagyobb mértékben bocsátanak ki nitrogén-oxidot. Mindezt az Emmission Analytics nevű szervezet méréseire alapozta, aki valós használat közben mérte meg a járművek károsanyag-kibocsátását, és kapott a teszten mértnél nagyságrendekkel magasabb értéket.

 

A Mercedes, Honda, Mazda és a Mitsubishi modelljeit átlagos használati szokások mellett tesztelték, igaz, arról nem ír, hogy a laboratóriumi teszteknek és atucai eredményeknek mindehhez mi köze illetve hogy a tanúsítványban mért értékek milyen körülmények között lettek meghatározva és a mérési módszerek megegyeznek-e.

 

A TheGuardian már korábban is írt arról, hogy a Nissan, Renault, Hyundai, Citroen, a Volvo és a Fiat egyes új motorjai is jobban szennyezik a környezetet, mint az elvárt mennyiség, akkor ők is az utcai körülményeket említették.