A németek szavaznának a menekültekről

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Németországban a lakosság többsége népszavazást akar a menekültpolitikáról egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint. Az Emnid közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésében kimutatta: a németek 64 százaléka ért egyet azzal, hogy népszavazással határozzák meg a menekültek befogadásának feltételeit.

 

 

A lakosság kétharmada, 66 százaléka aggódik amiatt, hogy a menekültválság körüli egyre hevesebb viták megoszthatják a társadalmat, a lakosság 24 százaléka szerint viszont a menekülthelyzet jobban összekovácsolhatja a német társadalmat.

 

Az utóbbi napokban a tranzitzónák felállítása volt az egyik leggyakrabban tárgyalt kérdés a politikában. A németek 56 százaléka támogatja, 38 százaléka nem támogatja a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség elképzelését, miszerint a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő övezetek, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

 

Törökország kulcsállam

 

Angela Merkel kancellár nyilatkozataiban visszatérő elem, hogy Törökország „kulcsállam” a menekültválság kezelésében. A kancellár vasárnap Isztambulba utazik, ahol tárgyal Recep Tayyip Erdogan államfővel.

 

A németek 68 százaléka szerint a török elnök nem megbízható tárgyalópartner. Csupán 18 százalék szerint lehet megbízni Erdoganban. Az Emnid szerdán készítette a felmérést mintegy ezer ember megkérdezésével.