Egér fuldoklott a szaloncukorüzemben

Belföldi hírek - szerző: MTI

Lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen alapanyagokat és termékeket találtak az ellenőrök egy szaloncukorgyártó üzemben a Pest megyei Örkényben, a cukormasszában a vizsgálat idején egy egér fulladozott – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 




A közlemény szerint a Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös ellenőrzést tartott egy örkényi szaloncukorgyártó üzemben október közepén. A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targoncát is tároltak. Az üzemben rovarokat – legyeket, méheket – és rágcsálókat is találtak az ellenőrök. Hiányos volt a gyártásközi nyomonkövetés is.

 

A Nébih munkatársai 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer-alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant (cukormasszát) foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van – közölte a hivatal.

 

A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállakozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát jelenleg vizsgálják. Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat – áll a közleményben.