Népszavazás a vasárnapi boltzárról

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

 

A Tordoson vasárnap is nyitva tartható boltot üzemeltető Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély október 20-án nyújtotta be népszavazási kérdését, azt követően, hogy a Kúria jogerős döntésével – amelyben a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdések ügyében elutasította a jogorvoslati kérelmeket – megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés védettsége.

 

Simonné Gercsényi Gabriella kérdése úgy szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak? Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a kérdést elutasította, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak.

 

A kezdeményező október 30-án ismét benyújtotta kérdését, immáron az aláírásgyűjtő ívet is csatolva, ennek hitelesítéséről döntött pénteken az NVB, két ellenszavazattal.

 

Nem Gabriella találmánya

 

A Demokratikus Koalíció már az év elején is kérdést nyújtott be az NVB-hez: egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak? Gyurcsányék javaslatát nem fogadta be a bizottság.

 

Januárban a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók Országos Szövetsége is kezdeményezett népszavazást a vasárnapi boltzár ellen, azonban az ő indítványuk is elbukott.