Véget ért az eddigi legnagyobb rendőrségi művelet Franciaországban

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 118 helyen tartottak házkutatást szerdára virradó éjjel, 25 embert őrizetbe vettek, 34 fegyvert lefoglaltak – közölte a francia belügyminisztérium.

 

Az elmúlt három éjjel 414 helyen volt házkutatás, 60 embert vettek őrizetbe és 75 fegyvert foglaltak le. Száztizennyolc embert házi őrizetbe helyeztek, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

 

Ezek a házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó merényletsorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további támadások megakadályozására.

 

Véget ért a legnagyobb rendőrségi művelet 

 

A Saint-Denis-i akcióban a merényletsorozattal összefüggésbe hozható személyeket akartak elfogni. Két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát. A gyanúsítottak előzőleg elbarikádozták magukat egy lakásban.

 

Rendőrségi helyszín Saint-Denis-ben az akció után. Fotó: Thomas Samson, AFP

 

Hét embert őrizetbe vettek. Közülük hármat a rendőrség hozott ki a művelettel célba vett lakásból, ketten a szomszédos lakásokban voltak, két másik embert pedig a környéken fogtak el. Valamennyi feltételezett terroristát ártalmatlanították – mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Stéphane Le Foll kormányszóvivő.

 

Öt rendőr könnyebben megsebesült. A média korábbi értesülései szerint az akció célpontja a múlt pénteki párizsi merényletsorozat feltételezett fő szervezője, a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt.

 

A britek is merényletektől tartanak

 

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a párizsi merényletek áldozatai és sérültjei között sok brit állampolgár is van.

 

Cameron, aki szombaton a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, a megbeszélés után a Downing Streeten tett nyilatkozatában

 

Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű – a hivatalos meghatározás szerint súlyos fenyegetettségnek megfelelő – készültség van érvényben. David Cameron miniszterelnök még szombaton közölte, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint. Hangsúlyozta: ez a készültségi szint is azt jelenti, hogy Nagy-Britanniát nagy valószínűséggel terrortámadás éri.