Milliárdokért vesz orvosi műszereket a Klinikai Központ

Baranya - szerző: HH

Összesen hatvan tétel, köztük egy MR-készülék és egy hemodinamikai röntgen is szerepel a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja által beszerezni tervezett orvosi eszközök listáján. A tizenegy klinikát és kórházi részleget érintő fejlesztés 2,2 milliárd forintba került.

 

Nagyszabású eszközfejlesztési programmal zárja az idei évet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. A Janus Pannonius Program – Az eszközállomány és a kiemelt progresszivitású ellátások fejlesztése Pécsett című TIOP-os, az Európai Unió által támogatott projektben több mint kétmilliárd forintot fordíthatnak az orvosi műszerpark felújítására és bővítésére a következő hetekben.

 

A kórház szakemberei egy hatvan tételes listát állítottak össze, amely különféle diagnosztikai és műtéti berendezéseket tartalmaz. Ezek között megtalálható például egy számos betegség felderítésében segítő, rendkívül sokoldalú MR-készülék, egy szívkatéteres vizsgálatokra alkalmas hemodinamikai röntgen és a különféle érbetegségek gyors és pontos diagnosztikájára és kíméletes terápiájára alkalmasa ún. DSA-berendezés is. Emellett tucatnyi kisebb értékű eszköz, például a minimális vágással elvégezhető műtétekhez szükséges endoszkópos műszerek és sebészeti ultrahang is szerepel a beszerzendők között.

 

Az új eszközök a Klinikai Központ tucatnyi részlegébe kerülnek, többek között a Gyermekgyógyászati, a Fül-Orr-Gégészeti, az Idegsebészeti és a Bőrgyógyászati Klinikákra, valamint a Központi Sterilizálóba. A legfőbb kedvezményezettek azonban a különféle műtéti szakmák, amelyek lecserélhették az elhasználódott eszközöket és beszerezhették a legújabb fejlesztéseket is.

 

Az érintett osztályok évi 87 ezer fekvő- és közel másfél millió járóbeteget látnak el, túlnyomó többségüket Pécsről és a megyéből. Az év végéig folyamatosan érkező új berendezések az ő gyógyulási esélyeiket javítják, tovább emelve a több tízmilliárd forintért fejlesztett pécsi egészségügyi ellátás színvonalát.