Ukrajnának nem kell több orosz gáz

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Az orosz Gazprom felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportját szerda délelőtt, mert az ukrán Naftohaz átvette az előre kifizetett mennyiséget. Emellett nem érkezett új megrendelés sem az ukrán féltől. Az oroszok azt hangoztatják, hogy Ukrajnának márpedig tőlük kellene gázt vennie.

 

Andrij Koboljev, az ukrán Naftohaz energiaipari vállalat vezérigazgatója hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnerektől is be tudja szerezni a szükséges földgázt télen, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy nem látja szükségesnek orosz földgáz importját ebben a negyedévben. Szerinte Ukrajna gáztartalékainak szintje megfelelő, emellett arra számít, hogy jövőre csökken az orosz földgáz ára.

 

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Alekszej Miller, az orosz gázipari vállalat, a Gazprom vezérigazgatója attól tart, hogy az Európába irányuló orosz földgáz ukrán megbízható tranzitjára komoly kockázatokat jelent a Naftohaz ukrán energetikai vállalat azon döntése, miszerint nem vásárol orosz földgázt. Újságíróknak nyilatkozva Miller arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem halmozott fel elegendő gázkészletet a téli időszakra készülve, és még be sem köszöntött az igazi hideg, de már megkezdte a föld alatti tározók megcsapolását.

 

Az Európában felhasznált földgáz 15 százaléka halad át Ukrajna területén is. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt bizonygatja, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat. Az, hogy az ukrán fél nem hajlandó Oroszországtól földgázt vásárolni, komoly kockázatokat teremt az Európába irányuló orosz földgáz biztonságos ukrajnai tranzitjára, valamint az ukrán fogyasztók gázigényének kielégítésére – hangoztatta Miller.