Autósok figyelem: Harkányban csak harminc!

Helyi - szerző: HH

Harminc – ennyivel szabad menni Harkány teljes területén, a héten ugyanis kirakták a településtábla alá a sebességkorlátozást jelző táblát. Az ok a város főutcáján a MOL kúton zajló felújítási munkálatok lehetnek, a jogszerűség kérdéses.

 

 

Egyelőre kérdés, mely jogosult és miért döntött a korlátozásról, az önkormányzat ugyanis nem hozott ilyen intézkedést. Levélben fordultunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt-hez is, melyben a korlátozással kapcsolatban érdeklődtünk, ők későbbi válaszukról biztosítottak.

 

A tervezet szerint a rendőrség szombaton 12:15 és 14:45 között fog gyorshajtókra vadászni Harkányban, egész pontosan a Kossuth utcában. A bírságot tekintve érdemes betartani a harmincast: 49-től harmincezer a büntetés, de ha csak a táblánál vesszük le a gázról a lábunkat és 89-el hajtunk el mellette, már 130 ezres csekket küldhetnek.

 

A tábla hatályát feloldani sem lehet, ugyanis a KRESZ 14§-ának (8) bekezdése kimondja: ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát a „Lakott terület kezdete” jelzőtáblával együtt helyezték el, a sebességkorlátozás hatálya a teljes lakott területre kiterjed.

 

A tábla hatálya alól csak a két víkendtelep kivétel: itt 20 kilométeres óránkénti sebességgel szabad csak haladni.

 

Cikkünk megjelenése után átszerelték a táblát. Várunk a hatóságok válaszára: ki és miért szabályozza a közúti forgalmat?