Gyertyák gyúlnak a medence partján

Helyi - szerző: HH

Kedden 16 órakor a sportmedence partjánál gyertyagyújtással emlékeznek a nemrégiben elhunyt dr. Vlaskovits Józsefről, a legendás harkányi úszóedzőről. Dódi bácsiról, találkozásukról testvére emlékszik.

 

 

A pécsi Ércbányásznál, a budapesti Komjádi uszodában és a Pécsi Sportiskola falai között is őrzik emlékét, de világbajnokságok, nemzetközi és hazai versenyek egyaránt jegyzik versenyzői nevét. A Baranya Megyei Úszószövetség elnökeként a harkányi és siklósi sportélet mellett Szigetvár, Sellye, Beremend, és Pécs is szakmai irányítása alá tartozott.

 

Jugoszláviában és Budapesten töltött időszaka után harminc évig volt az általa újjáalakított harkányi úszócsapat edzője, nevéhez kötődik a Harkány Kupa és ő indította útjára a Harkány Sprint versenyeket is.

Dódi szerette a sportot, főleg az úszást – emlékszik vissza testvére, Szilárd. Mikor engem meglátogatott itt Kaliforniában, három kívánsága volt: megnézni Yosemite Parkot, meglátogatni az uszodát Santa Clara-ban, ahol a híres világbajnok, Mark Spitz (“Mark the Shark”) régen edzett, és úszni a Csendes-óceánban. Egy szép napot töltöttünk Yosemete-ben. Dódi nagyon elvezte a vízeséseket és az oriás fákat. Nagyon szerette a természetet.

 

Elég hideg volt kaliforniai viszonyban, mikor a harmadik kívánságára került a sor. San Franciscoban voltunk tengerparton. Ez emberek mind kabátban sétáltak. A Csendes-óceán vize még nyáron se meleg, de Dódi úszónadrágra vetkőzött, belerohant a vízbe, és úszott.

 

Aztán azt mondta: most már mondhatom, hogy a Csendes-óceánban is úsztam. Az ott sétáló emberek nagyot néztek, hogy ki ez az ember aki ilyen hidegben úszik. Nem tudtak hogy egy Harkányi úszóedző.

 

Temetése december 30-án 14:30 órakor lesz a pécsi központi temetőben.