A magyar kultúra napja – Kiállítások, népzenei előadások, koncertek Baranya megyében

Életmód - szerző: HH/MTI

Kiállításokkal, népzenei és néprajzi előadásokkal és koncertekkel ünnepelik a magyar kultúra napját Baranya megyében. A január 19-23. közötti programok sorát a CS.Í.T. zenekar Tunyogi Péter-emlékestje zárja.

 

Márton Áron erdélyi katolikus püspök életére visszaemlékező kiállítás nyílik a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dísztermében január 21-én délután. A Pécs-Baranya Kulturális Szövetség és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közös tárlatát Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg.

 

A Magyar Állami Népi Együttes művészei interaktív néprajzi ismeretterjesztő előadást mutatnak be a Pécsi Kulturális Központban január 22-én 11 és 18 órai kezdettel. A rendezvényen fellép Nemes Szilvia táncművész és az Imágó Tánc Társulás, zenél Szemző Angéla és zenekara. A művészek – Nemes Szilvia irányításával – végigvonulnak a magyar népi kultúra tánc- és zenei szempontból jelentős állomásain, bemutatva az egyes tájegységekre jellemző viseleteket, hagyományokat, szokásokat – ismertették a szervezők.

 

Január 19-én nyílik meg Schneider Angéla komlói képzőművész jubileumi festmény- és fotókiállítása a komlói Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyteremben – tájékoztat Horváth Éva, az intézmény igazgatója. Hozzátette, a Kincses Ágnes népi iparművész vezette komlói Díszítőművészeti Műhely kiállításának megnyitóját január 20-án tartják a közösségek házában.

 

Január 21-én a komlói színházban Újrahasznosított népzene címmel a Kárikittyom Anticeleb Orcherstra ad koncertet. A zenekar a magyar népzenét a jazz, a blues és a rockzene elemeivel ötvözi, dalaikat hulladékból készített hangszereken szólaltatják meg. A rendezvényen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mond köszöntőt.

 

Január 22-én a város hivatalos kultúranapi rendezvényén Kányádi Sándor költeményeiből hallgathatnak meg verses, zenés összeállítás az érdeklődők.

 

A baranyai város programsorozatát január 23-án a komlói CS.Í.T. zenekar Tunyogi Péter-emlékestje zárja. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.