Állami szféra: minden hatodik embert elküldenek az első körben

Gazdaság - szerző: KT

A sok állami dolgozó gátolja az ország versenyképességét, ezért tervez a kormány jelentős leépítést – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az állami szférában mintegy egymillió ember dolgozik, ennek év végére 15 százalékkal csökkennie kell. Első körben a járási és a kormányhivatalokból küldenek el dolgozókat.

 

Még a nyárig küldenének el 6000 foglalkoztatottat az állami szférából. Ez annyit jelent, hogy minden hatodik munkatárstól megválnának. Lázár javaslatáról várhatóan februárban döntenek. Az önként távozók akár 10 millió forint lelépési pénzt is kaphatnak, emellé viszont komoly vállalásokat kell teljesíteniük. Akik maradnak a kormányhivatalokban, később béremelésre számíthatnak – áll a közszféra leépítésének elsőkörös tervezetében.

 

A két szervezetben 36 ezer ember dolgozik, év végére a létszámnak 30 ezer alá kell mennie – fogalmazott Lázár János sajtótájékoztatóján. A miniszter helyettese, Csepregi Nándor korábban arról beszélt, a ciklus végére akár 150 ezer embert is elküldhetnek a közigazgatásból.

 

Aki 2016 július elseje és 2017 január elseje között önként kilép, az nem a végkielégítését kapja, hanem egy nagyobb, akár 5-10 millió forintos összeget is, annak érdekében, hogy önfoglalkoztatott legyen, vállalva azt, hogy sem állami cégnél, sem önkormányzatnál sem államnál nem fog dolgozni a következő 10-15 esztendőben – mondta a miniszter.

 

Emellett támogatásra számíthatnak azok a munkáltatók is, akik az államtól távozó dolgozókat vesznek fel. Az MSZP méltánytalannak nevezte, hogy a támogatásért cserébe arra kérik a dolgozókat, hogy évtizedekre szóló döntést hozzanak meg.