Iráni turisták irányába nyit a gyógyfürdőkórház

Helyi - szerző: KT

A gyógyturizmus Iránból Magyarország felé való fellendítését célozza az a megállapodás, amit a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház és az Iráni Kereskedelmi Központ írt alá. A találkozónak a harkányi kórház adott otthont.

 

 

Az elmúlt időszakban Magyarország szorosabbra fűzte gazdasági és politikai kapcsolatait a perzsa állammal. Ennek eredménye volt az a szerdai találkozó, mely alkalmával az elmúlt három hónap alatt kidolgozott együttműködési megállapodást írták alá.

 

Egy rendkívül áldatlan állapotot oldott fel az iráni és a magyar kormány, amikor tavaly decemberben – 27 év után – kormányunk hivatalos látogatást tett Teheránban – ismertette Tiffán Zsolt. A kapcsolatok alappilléreit felidézve az országgyűlési képviselő kiemelte a vízzel kapcsolatos különböző technológiák szerepét, jelezve, hogy a napokban került benyújtásra egy olyan pályázat, mely megvalósítva az ország egyik legnagyobb rendszereként előirányozza az Ős-Dráva vízkormányzási rendszert.

 

Az országgyűlési képviselő a gyógyászat pillérére mutatva megjegyezte: Harkány és a pszoriázis Európában egyedülálló gyógyászati lehetősége kiemelkedő pont az országok közötti együttműködésben. A gyógyszeripar szintén egy olyan eleme lesz majd az együttműködésnek, amely az iráni-magyar kapcsolatok jövőjében szintén Harkánynak adhat fontos szerepet – fogalmazott Tiffán Zsolt.

 

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház az elmúlt két évét nagyon jól zárta, hiszen nem azok a kórházak közé tartozik, akik veszteséget termelnek, hanem azok közé, akik eredményesen tudnak gazdálkodni – mondta Nagy Csaba. A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, az intézmény a közel háromszáz alkalmazottjával az egyik legnagyobb foglalkoztató a megyében. A nemzetközi együttműködés egy kaput nyit ki nem csak a kórház, a fürdő, hanem a város részére is – fogalmazott Nagy Csaba a megyei önkormányzat támogatási szándékát jelezve valamennyi vezető irányába.

 

Péter Iván, a kórház főigazgatója az eseményen kifejtette, hogy a kórházban folyó, gyógyvízen alapuló munka minden olyan humán és orvosi oldala biztosított, amivel valóban modern, huszonegyedik századi szolgáltatást tudnak biztosítani mind a hazai, mind külföldi vendégek számára. Úgy gondolja, az együttműködés eredményeként idén két-háromszáz iráni turista érkezhet a harkányi gyógyfürdőkórházba.

 

Dr. Shahrokh Mirza Hosseini, az Iráni Kereskedelmi Központ régiós elnöke felidézte, az aláírt turisztikai megállapodás három hónapos intenzív munka eredménye. Harkány és az itt dolgozó szakemberek  – köztük egy iráni orvos is – szakmai, kulturális és nyelvi szempontból is kiváló lehetőséget biztosítanak az iráni vendégeknek – mondta az elnök, egyaránt megjelölve az orvosi kezelésre vagy pihenni érkezőket.

 

Mint ismertette, az iráni szakmai egyesületek már tájékoztatva lettek a harkányi lehetőségekről, az egyeztetések szerint rövid időn belül az egyik legjelentősebb turisztikai utaztató is látogatást tesz Harkányban. Mint ahogy az iráni turisztikai központ látogatása is várható, lehetőségét látja nem csak Irán, hanem a környező országok szakmai konferenciáinak városunkban való lebonyolítását is.