Mérlegen a kórházi koszt Harkányban

Életmód - szerző: HH

Találkozott már interneten minimalista kórházi reggelivel, fóliába csomagolt egy szelet párizsival vagy kockasajttal egy falat kenyéren? Tudta, hogy a szűk keret nem mindig magyarázat? A lehetőségekről és a harkányi kórház reggelijéről a helyi szakembereket kérdeztük. Képeink nem beállított fotók, azokat a reggelizőasztal mellett készítettük.

 

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban alapvetően két helyen is zajlik reggeliztetés. Az egyik a főépület étterme, ahol az OEP által finanszírozott betegek étkeznek, a másik a HPC épülete, ahol fél- vagy teljes panziós ellátásban részesülnek az ezt igénylő vendégek.

 

 

A HPC asztalán négyféle felvágott, idénygyümölcsök, zöldségek és sajtok, méz, dzsem, margarin, a melegen tartóban rántotta volt ottjártunkkor, míg a másik étteremben túrós táska, a diétások előtt pedig magvas zsemle, főtt tojás, vaj. A kettő között alapvető eltérés van – mutat rá Szijártó György. Létszámtól függően az új szárnyban kontinentális vagy svédasztalos reggelivel szolgálunk, most ez utóbbi látható – magyarázza a kórház vezető dietetikusa. A protfólióban ezek mellett müzlik és gabonapelyhek is megtalálhatóak valamint minden esetben van meleg reggeli – teszi hozzá – a tálalókonyhán pedig egy négyhetes étlap szerint tesszük minél változatosabbá a reggeliket.

 

 

Vannak esetek, amikor a klasszikus sajt, felvágott, margarin vagy vajkrém, lekvár vagy méz található a tányéron, ami mellé mindig igyekszünk zöldséget is adni. Van, hogy péksüteményt szolgálunk fel, legújabban pedig a zabpelyhek is felkerültek az étlapra – fogalmaz a dietetikus.

 

Változik az étlap

 

Az OEP keret összesen 539 forintot biztosít a reggelit, ebédet, vacsorát és egy kis étkezést magába foglaló napi összeállításra. Mint megtudtuk, a kórházban az ebédre helyezik a nagyobb hangsúlyt, a szűkös lehetőségek miatt a dietetikai csoport egy szigorú minőségbiztosítási rendszer szerint változtatja az étlapot.

 

Minden hónapban értékelik azt a 10-12 pontból álló elégedettségi kérdőívet, melyből havonta átlagosan 250 darabot küldenek vissza a távozó betegek. A reggelinél maradva: ha látjuk, hogy akár pár százalékos esés volt valaminél, azonnal kivizsgáljuk és változtatunk rajta – mondta Szijártó György.

 

Az étlapot a kórház élelmezését végző külsős cég és a dietetikai szolgálat közösen állítja össze. Törő Árpád, a konyhát üzemeltető vállalat helyi képviselője kiemelte, hogy az intézmény esetében különleges helyzetben vannak. Amellett, hogy a közétkeztetést szabályzó EMMI rendeletnek is meg kell felelni úgy, mint például a csökkentett sótartalom – rengetegféle diétás étrend szerint főzünk. A napi 350 fő sok egyéb mellett epe- és májkímélő vagy a diabétesz, glutén- vagy laktózmentes étrend szerint is eloszlik. Ez nagyon nagy odafigyelést igényel, ezért dolgozik nálunk diétás szakács is valamint ezért felügyeli mindezt a kórház külön csapata.

 

 

Nekem még nem volt panaszom – mondja az étteremben megszólított vendég, és rögtön hozzáteszi: nem is az, hogy nem egy szelet kenyeret tesznek elénk, mert most is valami jó zsömleféle van, hanem ahogy enni jövünk. Mint egy étterembe, találkozunk a folyosón mert hát van társasági élet, és ismerjük, bevárjuk egymást.