Posta: nem kizárt a sztrájk sem

Belföldi hírek - szerző: Kótány Jenő

Elégedetlenek a munkakörülményekkel a postások, akik körében az utóbbi időben megnövekedett a fluktuáció, s egyre emelkedik a betegállományban töltött napok száma is. A legnagyobb leterheltség a kézbesítőket sújtja.

 

A hagyományos feladatok mellett számos különböző szolgáltatás, egyebek között cukorka és lekvár, könyv árusítás, biztosítások kötése, sőt meghatározott összegben sorsjegyek értékesítése is a mindennapi tevékenység részévé vált.

 

Nem csoda, ha az ügyfelek megfogalmazása szerint az embernek néha olyan érzése támad, mintha kínai piacon járna. Szerintük jobb lenne az eredeti feladatokkal foglalkozni és nem szatócsboltot csinálni a postából. A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi szövetsége február végén tárták egy konzultáció keretén belül a legfelsőbb vezetés és a területi igazgatók elé észrevételeiket, melyek nem a legrózsásabb helyzetről tanúskodnak.

 

A tárgyalás eredményeként a menedzsment ígéretet tett a felülvizsgálatra és az érdekképviseletekkel közös munkacsoportok létrehozására, azonban egyes információk szerint eredménytelen tárgyalás esetén nem kizárt a demonstráció sem. Tény, ami tény: március közepén a szabadbattyáni posta mind a négy hivatali dolgozója felmondott a többletfeladatok miatt. Az ügyben a posta belső vizsgálatot indított.