A történelem vizsgákkal folytatódik az érettségi

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Az érettségik harmadik napján a történelem írásbeliket tartják országszerte a középiskolákban. A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából.

 

 

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

 

Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

 

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart. Szintén két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki és oldják meg a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez és a segédeszközök is megegyeznek.

 

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.