Az autósok és a dohányosok mindenképp rosszul járnak

Gazdaság - szerző: HH

A kormány döntött a jövedéki adóról szóló törvényjavaslatról és az adótörvények módosításáról. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal vezetője szerint mintegy 30 törvény módosul. Tállai szerint a csökkenő olajár mellett az adóemelés „a piaci árhoz kötés”.

 

Csökken a benzin világpiaci ára és emelkedik a dohány hazai jövedéki adója. Ám az első apropó sem hoz könnyebbséget az autósoknak, a kormány azonnal reagált az előrejelzésekre. Még nem dőlt el, hogy a most 44 dolláros olaj jövedéki adója 40 vagy 50 dolláros hordónkénti ár alá esésnél emelkedjen automatikusan. A kormány tervei szerint a cigaretta jövedéki adója 2018-ig három lépcsőben, összesen 29 százalékkal emelkedik.

 

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: a kormány csökkenti a baromfihús, a friss tej és a tojás, az éttermi, illetve az internetes szolgáltatások általános forgalmi adóját. Ez összesen 55 milliárd forintot hagy az embereknél, ha ehhez a személyi jövedelemadó törvényben korábban végrehajtott változtatásokat is figyelembe vesszük, akkor egy kétgyermekes családnál ez évi 80-85 ezer forint kedvező változást jelent. Az államtitkár elmondta: az áfa csökkentéssel kieső bevételt kormány a dohánytermékek jövedéki adójának az uniós előírásoknak megfelelő növelésével, az üzemanyagok jövedéki adójának világpiaci árhoz kötésével, a gazdasági növekedésből adódó többletbevétellel, a gazdaság fehérítésével pótolja – mondta.