Önkormányzatok: gazdasági adattár jön létre

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Az önkormányzatok gazdasági adatainak elemzése és az egységes adatszolgáltatás érdekében egy központi adattár létrehozásáról döntött a parlament. Az önkormányzati törvény módosításának javaslatát a kormány nyújtotta be, kedd délelőtt fogadták el a képviselők 112 igen, 57 nem, 1 tartózkodás mellett.

 

Az egységes feladatellátásra és az ország pénzügyi stabilitására hivatkozva az önkormányzatok az államtól kapnak központi számítástechnikai támogatást. Ehhez az úgynevezett ASP-technológia alkalmazását vezetik be, amelynek lényege, hogy a helyhatóságoknak nem kell önállóan szoftvereket vásárolniuk, hanem egy szolgáltató központhoz kapcsolódva veszik igénybe az alkalmazásokat.

 

Az önkormányzatok gazdálkodási adatait tartalmazó, központi alapokra helyezett adattárház jön létre, amelyben lehetővé válik a folyamatos pénzügyi ellenőrzés. Az elsődleges cél az önkormányzatok eladósodásának megakadályozása. Az információkat központilag tárolják, de az önkormányzatok csak a saját adataikhoz férnek majd hozzá. A jogszabály-módosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.